вівторок, 10 лютого 2015 р.

Викуп права вимоги за кредитами самими боржниками, як вихід для позичальників банку "Надра"

У зв"язку з введенням Тимчасової адміністрації до банку "Надра", шанси валютних позичальників на реструктуризацію заборгованості або переведення з валюти в гривню надзвичайно малі, а у разі можливої ліквідації - взагалі будуть відсутні. У ліквідатора завданням є не відновлення роботи банку, а продаж його активів для задоволення вимог кредиторів.

На форумах позичальників пропонуються різні варіанти виходу з ситуації, як наприклад викуп за рахунок депозитів, відстоювання пріоритетного права на першочерговий викуп прав вимоги, оспорювання незаконної передачі права вимоги третім особам тощо.

Жоден з цих варіантів не є стовідсотково дієвим, оскільки викуп за рахунок депозитів не вигідний ні самому банку, ні Тимчасовій адміністрації, ні тим паче - ліквідатору. Законність такого методу на сьогодні підтвердив Вищий спеціалізований суд лише в одному рішенні від 24.09.2014р., і не відомо, як буде діяти судова практика у подальшому. Щоб уникнути в майбутньому конфліктних ситуацій, цей спосіб пропонується застосовувати лише серед осіб, які довіряють одне одному.
Також, пріоритетне право на викуп права вимоги боржником, не закріплене в жодному Законі, а тому забезпечення його реалізації не можливо здійснити.
Щодо оспорювання незаконної передачі права вимоги третім особам, то згідно Закону № 1304-VII, передача права вимоги за валютними кредитами (що підпадають під дію цього Закону) вже і так заборонені. Однак, на мою думку, така заборона не стосується процедури ліквідації, оскільки не можливість відчужити будь-яке майно банкрута, фактично унеможливлює саму процедуру банкрутства та задоворення вимог кредиторів.

Водночас, під час процедури ліквідації банку, кредитний портфель буде відчужуватися, права вимоги будуть сортувати, групувати у пакети та виставляти на торги. По одному права вимоги до фізичних осіб зазвичай не продаються, оскільки це економічно не вигідно, лише пакетом (оптом). Ціна проданого такого кредитного потфелю може бути в рази менша ніж дійсна вартість заборованості та їхнього забезпечення (напр. банк "Арма").

Таким чином, я пропоную позичальникам банку "Надра" обговорити ще один варіант виходу із ситуації - викупити права вимоги за своїми кредитами.

Для цього необхідно буде створити компанію з учасниками -позичальниками із долями пропорційно до суми заборгованості/вартості забезпечення. При ліквідації банку та виставлення на продаж вимог, прийняти участь у викупі кредитного портфелю, який включає права вимоги за даними кредитними договорами та переоформити право іпотеки. Після викупу та оформлення здійснити юридичне припинення кредиту та права іпотеки, яке буде лише справою техніки та юристів.

п.с. Проекти будь-яких Законів щодо перевід валюти не обговорюємо. Це інший напрямок роботи.

Немає коментарів:

Дописати коментар