пʼятницю, 8 серпня 2014 р.

Виселення в період дії мораторію - заборонено! Чекаємо на позицію Вищого спеціалізованого суду України

На допомогу тим валютним позичальникам, щодо яких банки застосовують метод впливу як виселення в супереч дії мораторію.

Рішення Ленінського районного суду м. Кіровограда 13.06.2014р.:
"...З урахуванням викладеного, відзначається, що на правовідносини між сторонами поширюється дія Закону України «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті», відтак, в період дії вказаного закону не може відбуватись звернення стягнення на предмет іпотеки. Правовідносини між сторонами, пов»язані з виселенням відповідачів з житлового будинку, є похідними від передбаченої законом процедури звернення стягнення на предмет іпотеки, а оскільки на сьогоднішній день нерухоме житлове майно не може бути примусово стягнуте, остільки суд відзначає відсутність передбачених законом підстав для усунення перешкод у здійсненні стягнення на іпотечне майно шляхом примусового виселення мешканців з будинку без надання іншої житлової площі, в задоволенні позову необхідно відмовити повністю."

Ухвала апеляційного суду Кіровоградської області 07.08.2014р.:
"...За діючим нині Законом України «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті» протягом дії цього закону не може бути примусово стягнуте нерухоме житлове майно, яке є предметом застави згідно із ст. 4 закону України «Про заставу» або предметом іпотеки згідно із ст. 5 Закону України «Про іпотеку», якщо таке майно виступає як забезпечення зобов'язань громадянина України за споживчим кредитом, наданим йому кредитними установами та за умови, що таке нерухоме майно використовується як місце постійного проживання позичальника або є об'єктом незавершеного будівництва нерухомого житлового майна, яке перебуває і іпотеці, за умови, що у позичальника чи майнового поручителя у власності не знаходиться інше нерухоме житлове майно і загальна площа такого нерухомого житлового майна не перевищує 140 кв. метрів для квартири та 250 кв. метрів для житлового будинку.
Оскільки будинок АДРЕСА_1 є предметом іпотеки, будинок виступає як забезпечення зобов'язання громадянина України ОСОБА_5 за отриманим ним споживчим кредитом, будинок використовується відповідачами як місце постійного проживання, даних про наявність у відповідачів іншого житла матеріали справи не містять, загальна площа будинку 53.7 кв. м (а.с.28), висновок суду першої інстанції про те, що на правовідносини сторін поширюється дія Закону України «Про мораторій…» і в період дії закону не може відбуватися звернення стягнення на предмет іпотеки, а передбачена законом процедура звернення стягнення потягне за собою виселення, і, відповідно, в період дії Закону України «Про мораторій…» позовні вимоги задоволенню не підлягають, є вірним."

Немає коментарів:

Дописати коментар