вівторок, 18 листопада 2014 р.

Що робити в разі отримання від банку претензії (досудової вимоги) про сплату боргу

Консультація: що робити в разі отримання від банку претензії (досудової вимоги) про сплату боргу.
Банківські установи зазвичай надсилають позичальникам-боржникам вимоги про сплату заборгованості. Це можуть бути претензії, вимоги про сплату боргу, досудові вимоги тощо.
Даними листами банк повідомляє про наявність поточної заборгованості та, в більшості випадків, повідомляє, що в разі непогашення поточної заборгованості у визначений строк, матиме право вимагати погашення усієї суми заборгованості в цілому (дострокове стягнення). 
Згідно норм ЗУ "Про захист прав споживачів", направлення кредитором та не виконання позичальником даної вимоги, є обов"язковою передумовою звернення до суду. Хоча, на відсутність такої вимоги, суди в більшості не реагують та закривають очі.
Під час майбутнього судового розгляду, необхідно на підставі первинних документів встановити дійсну суму заборгованості (в разі її наявності) і вимога тут грає лише другорядну роль.
А ось наявність у такій вимозі визначення суми заборгованості в цілому (при достроковому стягненні), є важливим моментом, на який необхідно звернути увагу. Оскільки, в разі відсутності реагування позичальника на вірність її визначення - вважається, що позичальник з нею погодився (факт безспірності), що є підставою вчинення нотаріусом виконавчого напису про звернення стягнення на предмет іпотеки. 
Тому, щоб убезпечити себе від можливого вчинення виконавчого напису, а в разі його вчинення - мати обгрунтовані підстави для звернення до суду із відповідним позовом, необхідно опротестовувати визначену у вимозі суму заборгованості.

Немає коментарів:

Дописати коментар