середа, 29 червня 2016 р.

Чи відключать від теплопостачання якщо за нього не платити.

У світлі шаленого підняття тарифів на житлово-комунальні послуги, модним трендом стали поради експертів відмовитись від оплати таких послуг.

Наприклад, на одному із сайтів розміщена стаття  "В какие сроки отрезают от коммуникаций за неуплату ЖКУ", де автор пропонує не платити за послуги, після чого нібито постачальна організація зобов'язана буде їх  відключити. Після цього напевно настане рай і споживач буде вільний від будь-яких оплат.

Розберемо можливіть припинення постачання теплової енергії, як найбільш дорогої житлово-комунальної послуги.

 Згідно статті 25 Закону України "Про теплопостачання", теплогенеруюча, теплотранспортна та теплопостачальна організації мають право обмежувати або припиняти постачання теплової енергії споживачам після письмового попередження, надісланого не пізніше ніж за три робочі дні, в разі заборгованості за спожиту теплову енергію в порядку, встановленому законодавством.

Однак не все так просто. На відміну від електропостачання, послугу з теплопостачання можливо відключити лише за наявності такої технічної можливості. В будинках часів радянської забудови, яких більшість в Україні, система теплопостачання не передбачає окреме поквартирне підключення споживачів, а зроблена за принципом вертикальної розводки стояками. Якщо фізично постачання тієї ж гарячої або холодної води можливо припинити шляхом перекриття та опломбування, то з трубами опалення таке зробити не можливо.

Сьогодні у новобудовах можна відключати і опалення і гарячу або холодну воду навіть без доступу до помешкання, оскільки є така технічна можливість

Коли такої можливості немає, постачальники просто будуть нараховувати плату, а потім стягувати заборгованість через суд. Стягнення житлово-комунальних послуг здійснюється у спрощеному наказному порядку, який не передбачає навіть виклику боржника до суду.

Потім виконавча служба накладає арешт на все рухоме та нерухоме майно, проведить його опис і якщо крім нерухомого майна у боржника не буде виявлено більш нічого - описує, оцінює його і виставляє на прилюдні торги. Все... ви на вулиці. З новими тарифами - якраз за півроку неоплати за теплопостачання однокімнатної квартири, назбирається необхідна сума боргу, яка достатня для примусового продажу цієї квартири.

Старі хитрощі, які дозволяли укладати договори на теплопостачання із власником особового рахунку, який міг не бути власником самого майна, вже не проходять. По-перше, теплопостачальні організації вже давно вимагають укладення прямих договорів саме з власником (власниками) помешкання, а по-друге, реєстр нерухомого майна є відкритим для усіх бажаючих і встановити справжнього власника справа п'яти хвилин.

Тому, вихід один - це спочатку думати перед тим як починати неплатити, і краще думати з юристом, що спеціалізується в житлово-комунальних відносинах.

Немає коментарів:

Дописати коментар