середу, 1 листопада 2017 р.

Чи втрачається право користування іпотечною кварирою після набуття кредитором на неї права власності?

У зв'язку із діючим мораторієм на примусове відчуження житла, банки та колекторські компанії вигадують різні способи відібрання цього майна, одним з яких, є переоформлення права власності на житло з позичальника на кредитора.

Не гребують цим методом ні великі банківські установи ні маленькі колекторські компанії.

Але після набуття права власності постає питання щодо колишніх власників та членів їх сімей, що проживаються в таких квартирах.

Якщо квартира придбана за рахунок кредитних коштів, подання позову про виселення та подальше виконання рішення суду через виконавчу службу знімає усі питання. Судовий реєстр містить тисячі таких рішень.

Водночас, якщо житло виступає лише заставою отриманого кредиту наданого під інші цілі, то виселити мешканців можливо лише після надання їм іншого житла.
Громадянам, яких виселяють з жилих приміщень, одночасно надається інше постійне жиле приміщення, за винятком виселення громадян при зверненні стягнення на жилі приміщення, що були придбані ними за рахунок кредиту (позики) банку чи іншої особи, повернення якого забезпечене іпотекою відповідного жилого приміщення. Постійне жиле приміщення, що надається особі, яку виселяють, повинно бути зазначено в рішенні суду.
(ч.2 ст. 109 Житлового Кодексу УРСР)
Сьогодні, кредитори обходять передбачений ст. 109 ЖК УРСР обов'язок надання іншого житлового приміщення, подаючи позов, який не пов'язаний із виселенням але фактично сприяє цьому - це позови про усунення перешкод в користуванні майном та визнання осіб такими, що втратили право користування житловим приміщенням.

З одного боку - власник при будь-яких обставинах має право вимагати усунення перешкод  у володінні, розпорядженні та користуванні своїм майном, з другого боку - колишні власники втратили своє право власності, а з ним і нібито право користування, оскільки відносин найму не виникли.

Не розбираючись грунтовно із ситуацією, судді стають на бік банків та колекторів та позбавляють осіб житла. Це є підставою для примусового входження навіть без рішення суду та викидуванням мешканців на вулицю.

Щоб не допустити винесення судом такого рішення, необхідно усвідомити та донести це до суду, що у даному випадку, позов банку або колекторської компанії спрямований саме на виселення колишніх власників, що у випадку отримання кредиту не для придбання цього житла - заборонено Законом.

До надання іншого житлового приміщення в порядку ст. 109 ЖК УРСР колишні власники та члени їх сімей, навіть після переходу права власності до кредитора, продовжують мати право користування цим житловим приміщенням.

Без виконання цією умови, жодні заходи кредитора, що спрямовані на позбавлення житла заборонені.


.

Немає коментарів:

Дописати коментар