пʼятницю, 5 травня 2017 р.

Ризики легалізації колекторського ринку для «своїх»: хто за цим стоїть?


Назріваючий перерозподіл ринку колекторських послуг. У Верховній Раді зареєстрований проект Закону про особливості здійснення професійної діяльності з врегулювання простроченої заборгованості.
На тлі гучних судових процесів корупціонерів, якось непоміченою пройшла реєстрація у Верховній Раді законопроекту про колекторську діяльність. Але даремно, оскільки він не тільки буде стосуватися більшості громадян нашої держави, а й перерозподіляє ринок колекторських послуг.
Проект Закону про особливості здійснення професійної діяльності з врегулювання простроченої заборгованості №6417 від 26.04.2017р. був зареєстрований народними депутатами Сидорович Р.М., Опанасенко О.В., Голуб В.В., Алєксєєв С.О.
Як вказується в пояснювальній записці, проект розроблений c метою врегулювання діяльності по поверненню боргів юридичних та фізичних осіб (в тому числі – фізичних осіб-підприємців), в частині встановлення способів взаємодії між кредитором, особою, яка безпосередньо займається стягненням заборгованості та контактує з боржником, і боржником, з метою забезпечення захисту прав і законних інтересів боржників, які можуть бути порушені використанням недобросовісних методів в процесі повернення простроченої грошової заборгованості.
Проектом планується ввести обмеження в кількість особистих контактів з боржником, телефонних дзвінків, порядку та форми листування. Запроваджується поняття Етичного кодексу професійної поведінки суб’єктів врегулювання заборгованості. Вводиться поняття професійної діяльності врегулювання простроченої заборгованості та визначаються засади її здійснення. Як вказують автори, проект направлено на захист боржників від свавілля недобросовісних колекторів.
Дійсно, сьогоднішні методи колекторів це шалений психологічний тиск. З допомогою листів із нагадуванням, дзвінків вдень і вночі боржнику, членам родини, знайомим, друзям, за місцем роботи, його доводять до того стану, що не залишається іншого виходу, як просто сплатити вказану колектором суму борг.
Колектор не наділений правом змінювати суму боргу, розстрочувати його, його винагородою є відсоток повернутої суми, а тому будь-які пояснення боржників щодо помилок в нарахуванні, невідповідності суми реального боргу із вимогами просто не беруться до уваги.
Деякі з компаній взагалі вдаються до антиморальних способів – поширюють листівки із інформацію про боржника за місцем його проживання, в соціальних мережах, обдзвонюють сусідів із погрозами. Можуть навіть прийти до дому і в стилі «90-тих» вимагати сплати боргу.
Така діяльність є прямим втручанням в особисте життя людини, а законопроект не просто її забороняє, а навпаки - легалізує.
Значна частина проекту передбачає також порядок доступу до ринку врегулювання заборгованості, введення вимог, проведення кваліфікаційного іспиту, створення професійної організації як Асоціація суб’єктів врегулювання заборгованості України, запровадження Єдиного державного реєстру суб’єктів врегулювання заборгованості та навіть створення Спеціально уповноваженого органу у сфері врегулювання заборгованості це є створенням умов на ринку колекторських послуг.
Оскільки, серед авторів проекту є керівник відомих усім колекторських компаній «Кредит Коллекш Групп» та «ОТП Факторинг Україна» Опанасенко О.В. та партнер «Юридичної колегії «Алєксєєв, Боярчуков та партнери» Алєксєєв С.О., що обслуговувала майже всю проблемну заборгованість в Укрсоцбанку передбачення вказаних норм не є дивиною.
Ці особи є початківцями ринку колекторських послуг в України, завдяки ним ми маємо такий хаос і беззаконня. Тепер же, використовуючи свій ресурс в якості народних депутатів вони вирішили підім’яти під себе цей неконтрольований ринок.
Сергій Катишев
Адвокат, спеціаліст з цивільної процесуальної аритмології
для Іnvestgazeta

Немає коментарів:

Дописати коментар