пʼятницю, 17 червня 2016 р.

Рейдери в ОСББ, або чому співвласники такі наївні.


Сьогодні в одному з київських будинків обслуговуюча компанія провела власні збори співласників для отримання будинку в майбутнє управління*. В іншому будинку відбулись, чи скоріше всього не відбулись, установчі збори об'єднання співвласників внаслідок спланованих провокаційних дій іншої обслуговуючої компанії**. 

В інтернеті хвиля обурення, образ на владу, яка допустила таку можливість, на поліцію, що нічого не робить, але що ж тут вдієш. Це все наслідки тієї непродуманої інформаційної політики влади, яка вже який місяць роз'яснює, що об'єднання співвласників багатоквартирного будинку дуже легко створити і зовсім не інформує про те, з якими організаційними труднощами доведеться стикнутися.

Однак роз'яснення юридичних процедур та викладення зразків документів складає лише 10% від необхідної для організації процесу інформації. В країні сотні громадських організацій, які за гранти або за підтримки влади проводять роз'яснювальну роботу, але жодна з них не розповідає про тонкощі самого процесу та можливими наслідками, з якими доведеться стикнутися. 

З одного боку це відсутність у інформаторів досвіду корпоративних конфліктів (а більшість процесів зі створення осбб це конфлікт власників квартир з приватним або комунальним ЖЕКом) та можливе небажання доносити цю інформацію, щоб не відлякувати людей.

Більшість професійних юристів та адвокатів, які нібито є професіоналами з питань осбб, не мають досвіду участі у корпоративних "брудних" конфліктах, а є суто офісними працівниками, що якісно готують документи для реєстрації. Професійні корпоративні юристи не беруться за супроводження осбб ізза низької оплати та найголовніше неорганізованості самих власників, які ще самі між собою не визначилися, що вони хочуть.

Якщо у звичайній київській панельці перед ініціативною групою постає проблемою зібрати 2-3 тисячі гривень на початкові витрати (папір та витратні матеріали для друку інформаційних листівок, повідомлень, конвертів, поштових марок тощо) то найняти професійного спеціаліста, який не тільки якісно підготує документи, а й фахово організує сам процес, попередить можливі брудні дії обслуговуючих організацій - це вже майже неможливо.

Цим і користуються обслуговуючі компанії, які витративши значно більшу суму, майже гарантовано отримають будинок в управління та продовжать заробляти на цьому кошти.

*фото взято в мережі Фейсбук.
** інформація з посту на Фейсбук.

Немає коментарів:

Дописати коментар