неділю, 19 липня 2015 р.

Р. Насіров: Отриману росіянами в Україні спадщину оподатковувати не потрібно.


Я не знав людину на прізвище Насіров до моменту призначення його головою ДФС України. Нещодавно дізнався, що з 5 травня цього року працюючи головою служби, він продовжує бути одночасно і депутатом і голосувати за скандальні зміни до Конституції.

А сьогодні мені також став відомий рівень його знань з податкового законодавства та відношення до оподаткування доходу від отримання спадщини нерезидентами - громадянами ворожої Російської Федерації. Далі буде багато тексту. 

Так, сплата податків з доходу з отриманої спадщини для резидентів та нерезидентів відрізняється тим, що резидент після видачі нотаріусом свідоцтва про спадщину, включає такий дохід до річної декларації і сплачує податок (у тому випадку, коли така спадщина підлягає оподаткуванню), а нерезидент повинен сплатити податок до видачі свідоцтва. Як у того класика, спочатку сплата податку, а вже потім отримання свідоцтва про спадщину.
Стаття 174 Податкового кодексу України.
174.3. Особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину.Дохід у вигляді вартості успадкованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягає оподаткуванню, і зазначається в річній податковій декларації, крім спадкоємців-нерезидентів, які зобов'язані сплатити податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини та спадкоємців, які отримали у спадщину об'єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб, а також іншими спадкоємцями - резидентами, які сплатили податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини.
174.4. Нотаріус щокварталу подає до контролюючого органу за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса інформацію про видачу свідоцтв про право на спадщину та/або посвідчення договорів дарування в порядку, встановленому цим розділом для податкового розрахунку.Нотаріус видає спадкоємцю-нерезиденту свідоцтво про право на спадщину за наявності документа про сплату таким спадкоємцем податку з вартості об'єкта спадщини.

Така норма була прийнята умисно, з метою уникнення не сплати нерезидентами податків. Оскільки, після отримання ними свідоцтва про спадщину, останні могли б спокійно відчужити набуте майно особисто або через представників. 

Водночас, законодавство, за певних обставин, дозволяє оформити право на спадкове майно у судовому порядку шляхом подання позову про визнання права на спадщину. 

Такою можливістю і скористалася громадянка Російської Федерації, яка звернулася до суду із позовом про визнання права власності на частину квартири, отриманої нею у спадщину від смерті бабусі. Під час розгляду справи було встановлено, що ні під час попереднього звернення до нотаріуса, ні у подальшому, позивачкою не було сплачено податків з доходу отриманої спадщини. Не зважаючи на це, суд позов задовольнив у повному обсязі, а відсутність у матеріалах справи доказів сплати податку взагалі не взяв до уваги. 

Це рішення суду є підставою для реєстрації набутого права власності у реєстрі речових прав і після цього жоден орган не вправі перевірити чи був сплачений нерезидентом податок. 

Інший спадкоємець, громадянка України, звернула на це увагу суду, а після винесення незаконного рішення звернулася також до Голови ДФС України Р.Насірова із заявою про ухилення позивачки, що є нерезиденткою, від сплати податків та просила захистити інтереси держави шляхом вступу у справу та подання апеляційної скарги. 

На що, у відповіді від 15.07.2015р. пан Насіров відповів, що "...відсутні законодавчі підстави для здійснення апеляційного оскарження рішення..." та переказав статті Податкового кодексу, згідно яких нотаріуса зобов'язано звітувати про видані свідоцтва про право на спадщину. Не зважаючи на те, що у даній справі нотаріус свідоцтва не видавав і відповідно, повідомлення до органу ДФС направляти не буде. 




Отже, є два варіанти, або пан Насіров не зацікавлений у наповнені державного бюджету та збереженні кожної копійки у такій складній для країни ситуації, або громадяни Російської Федерації йому ближче та рідніше, що їх можна звільняти від сплати податків.

Немає коментарів:

Дописати коментар