неділю, 17 травня 2015 р.

Меморандум на одному прикладі

Наче святкуючи перемогу над окупантом, Національний банк України розмістив новину із гучною назвою “Почав діяти Меморандум щодо врегулювання питання реструктуризації споживчих кредитів в іноземній валюті”.

Одна із знайомих, що має кредит в іноземній валюті та не зважаючи на рішення суду про стягнення, впродовж декількох років успішно протистоїть банку, здійснила розрахунок, що з цього вийде та чи вигідно це їй.

І так, Меморандум висуває головні критерії, за якими проводиться реструктуризація заборгованості, а саме:

1. Реструктуризації підлягає кредит загальна сума несплачених зобов’язань за основною сумою заборгованості, відсотками та комісіями за кредитом загалом не перевищує 2,5 млн. гривень за офіційним курсом гривні до іноземних валют станом на 1 січня 2015 року та строк повернення якого станом на 01.01.2014р. не настав.

2. За кредитом відсутня непогашена прострочена заборгованість станом на 01.01.2014 або її врегулювання до моменту реструктуризації.

3. Кредит отримано позичальником на придбання житлової нерухомості, яка є єдиним житлом позичальника і в якому він станом на 01.01.2014 зареєстрував своє місце проживання (умова щодо реєстрації не поширюється на кредити під заставу майнових прав на житлову нерухомість).

Станом на 01.01.2015 рік заборгованість за тілом кредиту та відсотками склала близько 150 тис. доларів США, що в перерахунку на гривну дорівнює 2.364.000 грн., це є якраз та сума, що підпадає під дію Меморандуму. Будинок перебуває в іпотеці та є єдиним житлом позичальниці де вона і зареєстрована, навіть підпадає під поняття соціальне житло (пункт 4 Меморандуму), оскільки має площу менше ніж 120 кв.м.

Те, що станом на 01.01.2014 була заборгованість та строк повернення кредиту вже настав (вимога про дострокове повернення та задоволений судовий позов) не є настільки велика проблема при згоді усіх сторін на реструктуризацію.

Сама реструктуризація згідно Меморандуму здійснюється наступним чином:

- заборгованість за споживчим кредитом (заборгованість за основною сумою кредиту та нарахованими, але не сплаченими процентами) перераховується по офіційному курсу Національного банку України на день проведення реструктуризації.

Припустимо, що банк перерахував суму заборгованості за сьогоднішнім курсом, що склало 3.104.730 грн. (станом на 18.05.2015р. курс склав 20,6982 грн. за 1 долар США) 

- по кредитним договорам, забезпеченням по яких виступає соціальне житло, банк зобов’язаний здійснити прощення 50% реструктуризованої заборгованості.

Прощенню підлягає сума в розмірі 50% = 1.552.365 грн. На цю суму прощення по кредиту банк встановлює фіксовану процентну ставку у розмірі 0,01 (нуль цілих і одна сота) процентів річних, яка підлягає сплаті позичальником в кінці строку споживчого кредиту разовим платежем. На суму заборгованості 1.552.365 грн. встановлюється відсоткова ставка в розмірі 0,01% річних, яка сплачується в кінці строку споживчого кредиту. Це буде складати 1.552.365 грн. Х 0,01% річних Х 16 років = 2483,784 грн. 

 - на різницю між сумою заборгованості за споживчим кредитом, перерахованої по офіційному курсу Національного банку України на день проведення реструктуризації та сумою прощення по кредиту, банк встановлює фіксовану процентну ставку у розмірі не більшому, ніж зазначеному в договорі споживчого кредиту в іноземній валюті на момент видачі валютного кредиту, та не підвищує її упродовж трьох років з моменту реструктуризації.

На іншу суму заборгованості в розмірі 1.552.365 грн. встановлюється відсоткова ставка 11,5% річних (саме така передбачена в кредитному договорі) на строк три роки. Початковий платіж за відсотками на місяць буде починатися з суми в розмірі 14876,83 грн., а сама заборгованість буде сплачуватися рівними платежами щомісячно в розмірі 8085 грн. 

Отже, щоб погодитись на умови Меморандуму, моїй знайомій необхідно мати заробітну плату в розмірі більше тисячі доларів США, яка гарантовано буде виплачуватися на протязі трьох років, а подальшому ще й вище, бо відсоткова ставка буде на рівні не менше 20% річних. В даному випадку, у знайомої постало лише одне питання — де знайти таку роботу?

Немає коментарів:

Дописати коментар